17/06/2025 - Projecte Pelook, l'enllaç entre l'àmbit sanitari i educatiu.
Una iniciativa solidària, educativa i molt significativa per a dones en tractament oncològic.
El projecte de col·laboració “Pelook” ha nascut de la mà de l'IES La Torreta d'Elda juntament amb el Departament de Salut d'Elda, amb l'objectiu de connectar dos àmbits: el sanitari i l'educatiu.
La Gerent del Departament de Salut d'Elda; Dra. Beatriz Massa, ha destacat la importància d'abordar el tractament dels pacients oncològics des d'una perspectiva integral i transversal, incloent-hi aspectes que van més enllà de les competències de l'àmbit sanitari.
Iniciativa Solidària: Més que Boniques
Un dels pilars del Projecte *Pelook és el banc solidari de perruques, mocadors i cabell denominat +QGUAPAS.
Este projecte, va començar gràcies a quatre docents de València i Alacant, que van ser conscients de la necessitat en augment d'unificar esforços, per a això van decidir redactar un projecte que van presentar en Conselleria i que va ser el que els va permetre començar a treballar.
Amb això van aconseguir unificar la solidaritat amb l'aprenentatge pràctic per a l'alumnat. La meta és ensenyar als estudiants com treballar en aspectes de la imatge personal que sovint són desconeguts.
Actualment el projecte s'ha estés a un total de 14 centres educatius, on com a prova pilot es va realitzar una jornada de donació de cabell al llarg de tota la Comunitat Valenciana amb un resultat molt positiu i una participació major de l'esperat.
Des de llavors s'ha anat sumant al projecte la participació de perruqueries, que donen cabell al llarg de tota la geografia valenciana.
A més actualment el projecte ha incorporat una dimensió estètica, oferint servicis de micropigmentació de manera solidària a València, així com mugrons hiperrealistes, proporcionant un aprenentatge en constant desenrotllament per a estudiants i docents.
Primera jornada.
En esta primera jornada que marca el començament (està previst realitzar diverses al llarg de l'any), docents i alumnes de l'IES La Torreta han realitzat diversos tallers pràctics on s'han donat a conéixer les diferents alternatives i opcions relatives a la imatge personal, que tenen les pacients en processos oncològics i que permeten combatre els canvis físics com la caiguda del cabell, la transformació de l'expressió, i altres efectes secundaris produïts per tractaments com la quimioteràpia.
El taller ha sigut impartit per dos docents Sara Villaescusa (Imatge personal) i *Zaray Pina (caracterització), juntament amb l'alumna Inma Ibáñez (Estilisme i Direcció de perruqueria)
Durant el taller, les participants han pogut conéixer els diferents tipus de perruques disponibles en l'actualitat, la qual cosa els permetrà prendre decisions informades sobre l'opció que millor s'adaptarà a les seues necessitats. A més, es va realitzar un taller pràctic de maquillatge, en el qual s'han mostrat com aplicar bases de maquillatge de manera senzilla i ràpida, utilitzant productes cosmètics segons les recomanacions de les especialistes i entorn de les seues preferències.
Una de les claus del taller ha sigut la resolució de dubtes relacionats amb el maquillatge i l'elecció de productes adequats per a pells sensibles, una cosa essencial durant el tractament oncològic. Les participants han pogut aprendre de primera mà com millorar la seua imatge personal.
Villaescusa ha posat en valor l'acceptació i solidaritat de totes les donacions rebudes; “rebem caixes plenes de solidaritat, ha sigut increïble”. Este projecte naix d'una manera altruista, i amb molt d'entusiasme, en veure l'oportunitat d'oferir alternatives gratuïtes que beneficien tant a les pacients com a l'alumnat de l'institut. Este enfocament permet als estudiants conéixer un entorn laboral realista i conviure amb la realitat diària dels tractaments oncològics desenrotllant noves competències que fins ara no es treballen.
Tant la Gerent del Departament de Salut d'Elda, com les docents de l'IES La Torreta han expressat el seu agraïment a totes les persones que han fet possible esta iniciativa, subratllant que "tot això fa esta etapa una miqueta més fàcil" per als pacients.
El Projecte Pelook perseguix no separar la imatge de la identitat d'aquelles pacients en tractament oncològic, on els canvis físics i emocionals són significatius.
Per a aquelles pacients que ho desitgen, l'IES La Torreta oferix un servici d'assessorament gratuït personalitzat a través de l'agenda d'imatge personal on els estudiants del centre poden posar en pràctica els seus coneixements en situacions reals.
Les dones interessades poden sol·licitar cita en l'horari d'atenció d'este servici.
- Les I Jornades d'Investigació en Infermeria i Fisioteràpia han abordat l'impacte de la investigació en la millora de l'atenció
- Ha comptat amb l'assistència de més de 120 professionals del sector
S'ha creat la Unitat de Remissió per a persones amb artritis reumatoide (AR) en el Servici de Reumatologia del Departament de Salut d'Elda, integrada per reumatòlegs i infermeria especialitzada.
L'objectiu en les persones amb AR és aconseguir i mantindre la remissió, és a dir, l'absència d'activitat inflamatòria. Quan no s'aconseguix la remissió, la *AR comporta dolor persistent, danye articular, discapacitat progressiva i una reducció de l'esperança de vida. No obstant això, els tractaments actuals i el seu ús precoç canvien el curs de la AR, permetent controlar la inflamació i portar una vida normal.
S'inclouen en el programa pacients en seguiment en les nostres consultes del departament; en l'actualitat, hi ha 20 pacients inclosos. En la Unitat de Remissió, es realitza un seguiment més estret durant un any (clínic, ecogràfic i acte-reportat), la qual cosa agilitza la identificació del tractament més efectiu i eficient. La Unitat permetrà que més pacients aconseguisquen la remissió de manera més ràpida, contribuint a la sostenibilitat del sistema sanitari. En l'actualitat, més de la mitat dels pacients inclosos han aconseguit ja la remissió. A més de l'impacte assistencial, la Unitat de Remissió serà una ferramenta bàsica en diferents projectes d'investigació, enfocats a aprofundir el coneixement dels diferents factors implicats en l'adequat control de l'artritis reumatoide.
Per a la creació d'esta Unitat s'ha obtingut una beca de la Societat Espanyola de Reumatologia (SER).
09/06/2025 - ACTE BIENVENIDA RESIDENTS 2025
- El divendres 6 de juny de 2025, s'ha realitzat en el Departament de Salut d'Elda el tradicional acte de Bienvenida als nostres nous residents.